Mis gibi kokusuyla aklınızı başınızdan alacak köy ekmeği tarifi: çavdar unlu köy ekmeği tarifi nasıl yapılır? Lezzetli bir çavdar ekmeği yaparken nelere dikkat edilmelidir? Evde ekmek yapmanın püf noktaları nelerdir? Hepsi ve daha fazlası için tarif videomuzu izlemeyi unutmayın!
Ekmek Hamuru için
- 1250 g Söke Profesyonel Çavdarlı Ekmek Miksi
- 400 ml içme suyu
- 75 g yaş maya
- 10 g toz şeker
- 200 ml ılık su
Üzeri için:
- Çiğ kabak çekirdeği içi
- Hamur yoğurma makinesinin haznesine unu ve 400 ml içme suyunu alın.
- Ayrı bir kapta yaş mayayı ve toz şekeri ılık su ile beraber karıştırarak açın. Maya karışımını iyice karıştırdıktan sonra, çavdarlı ekmek miksi kabına ilave edin.
- Mikser makinesinde, azar azar su ilavesi yaparak ele yapışmayan kıvamda bir hamur elde edene kadar hamuru yoğurun.
- Hazır olan hamuru un serptiğiniz tezgaha alın, elinizle bir süre yoğurun. Hamuru alt tarafından içe doğru yoğurarak güzelce toparlayın. Ardından ortadan ikiye bölün ve hamurları tekrar toparlayın.
- Fırın tepsisinin tabanına bolca un serpin. Ekmek hamurlarını tepsiye yerleştirin, temiz bir bezle üzerlerini kapatın ve yaklaşık 60 dk mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan ekmek hamurlarının üzerlerini bol su ile ıslatın, çiğ kabak çekirdeklerini serpiştirip yapışmalarını sağlayın.
- Önceden ısıtılmış 190°C’lik buharlı fırında, 35 dk pişirin. (Fırınınızda buhar özelliği yoksa bir kap su ayrıca fırına koyun)
- Pişen çavdar ekmeklerinin üzerini temiz bir bezle kapatıp, oda sıcaklığına gelinceye kadar soğumaya bırakın (ortalama 60 dk). Ardından dilediğiniz gibi servis yapabilirsiniz.