Türk mutfağının zenginliğini yansıtan en özel tatlardan Konya’nın meşhur yağ somunu tarifi ile karşınızdayız. Konya yağ somununun özelliği nedir? Konyalıların geleneksel lezzeti yağ somunu tarifi nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Bu inanılmaz
Hamuru için:
- 5 g kuru maya/1 paket
- 8 g toz şeker
- 300 ml ılık su
- 820 g-1 kg Söke Profesyonel Pidelik Un
- 10 g tuz
İç Harcı için:
- 100 g Konya küflü peyniri
- 100 g Pınar Taze Kaşar Peyniri
Üzeri için:
- 200 g Pınar Tereyağı
- 50 g bal
- susam
- çörek otu
- Öncelikle mayayı aktif hale getirerek hamuru hazırlamaya başlayın. Kuru maya, toz şeker ve ılık suyu bir kabın içerisine alıp güzelce karıştırın ve 3-4 dk kadar bekletin.
- Geniş bir kaba unun tamamını alın, üzerine aktif hale gelen maya karışımını, bir miktar daha ılık suyu ve tuzu ilave edin. Ardından bir mikser makinesinde, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hazırladığınız hamuru, un serptiğiniz tezgaha alın, elinizle bir süre daha yoğurun. Hamuru alt tarafından içe doğru yoğurarak toparladıktan sonra, eşit büyüklükte bezeler oluşturun. Bu ölçülerden ortalama 8-10 adet orta boy pide çıkarabilirsiniz. Ancak daha küçük boyutlarda yaparak adet miktarını arttırabilirsiniz. Ardından oda sıcaklığında üzerini bir bezle kapatarak ortalama 20-25 dk mayalanmaya bırakın. Mayalama süresi hangi ayda olduğunuza bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.
- Bezeleri unladığınız tezgahta oklava ya da merdane yardımıyla açın. Ardından pide şeklini verin. Dilerseniz yuvarlak dilerseniz de uzunlamasına olacak şekilde hamuru açabilirsiniz. Bu aşamada çok fazla un kullanmadan açmaya özen gösterin. Bezeleri çok ince bir yufka olacak şekilde açmayın.
- İç Harcı için: Konya küflü peynirini ufalayın, taze kaşarı rendeleyin. Bu iki peyniri bir kapta iyice karıştırın.
- Üzeri için: Bir sos tenceresinde tereyağı eritin, içine balı ekleyerek hafif ısıtın. (Pidenin üzerine sürülecek kıvamda)
- İlk etapta açtığınız pidelerin üzerine hafif su sürün, susam ve çörek otu serperek yapışmalarını sağlayın.
- Pide hamurlarını yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın. Önceden ısıtılmış 200°C fırına yerleştirin, ardından sıcağın etkisiyle şişen pideyi (2 dk sonra) fırından çıkarıp bıçak yardımıyla ortasından kesik atın. İçerisine peynirli harcı ekleyin, üzerine tereyağı-bal karışımını fırça yardımıyla sürüp tekrar fırına verin. Dış tarafının kızarması ve içindeki peynirlerin erimesi için 5-6 dk daha fırında pişirin.
- Hazır olan Konya yağ somunu pidenizi fırından aldıktan sonra üzerine tekrar tereyağı-bal karışımından sürüp dilimleyin ve bekletmeden sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun.